Identifikasi Jamur Beracun Clitocybe sp. di Gresik, Indonesia (Studi Kasus)

Poisoning Case of Clitocybe sp. in Gresik, Indonesia

  • Ivan Permana Putra Department of Biology, IPB University
  • Rudy Hermawan
Keywords: keracunan, jamur liar, Clitocybe sp., Gresik, Indonesia, poisoning, wild mushroom

Abstract

Wild mushrooms are one of the food materials which often sought after by Indonesians when foraging on forests or around their residence. However, due to the similar morphology of edible and poisonous mushrooms, cases of mushroom poisoning are an inevitable risk. A young man consumed wild mushroom collected from his yard in Gresik, East Java. The macrofungi grew on humus soil with several plants around it. The man mistakenly recognized the mushroom as either Termitomyces or Agaricus which could be consumed. After an experienced friend also confirmed the edibility of the mushroom, he immediately cooked and consumed the mushrooms. A few hours later, the victim experienced vomiting, nausea, dizziness, and loss of balance. The victim immediately received coconut water by his family. After 4-5 hours of seven times vomiting, his condition began to improve and start the norma activities. The macrofungi which caused poisoning were then documented and described. The identification result using several macroscopic characters confirmed the mushroom as Clitocybe sp. This mushroom has previously been reported contain the muscarine toxin. This article is one of few publications on mushroom poisoning case which equipped with the complete information on mushroom features and descriptions in Indonesia. This report indicates that the caution and complete observations of the information are needed before consuming an unknown wild mushroom.

Abstrak

Jamur liar merupakan salah satu bahan pangan yang sering dicari oleh masyarakat Indonesia ketika merambah di hutan ataupun sekitar tempat tinggalnya. Namun, karena morfologi jamur yang bisa dikonsumsi dan jamur beracun seringkali terlihat mirip satu sama lain, maka kasus keracunan jamur menjadi risiko yang tidak terhindarkan. Seorang pemuda mengonsumsi jamur liar yang dikoleksi dari pekarangan rumahnya di Gresik, Jawa Timur. Jamur tersebut tumbuh pada tanah berhumus dengan beberapa tanaman di sekitarnya. Korban salah mengenali jamur tersebut sebagai Termitomyces ataupun Agaricus yang bisa dikonsumsi. Setelah seorang teman juga mengkonfirmasi edibilitas dari jamur tersebut, korban segera memasak dan mengkonsumsi jamur yang ditemukan. Beberapa jam kemudian korban mengalami muntah-muntah, mual, pusing, dan hilang keseimbangan. Korban segera mendapatkan pertolongan pertama berupa air kelapa oleh keluarganya. Setelah 4-5 jam mengalami muntah sebanyak tujuh kali, kondisi korban mulai membaik dan bisa kembali beraktifitas normal. Jamur yang menyebabkan keracunan kemudian didokumentasikan dan dibuatkan pertelaan karakter basidiomata. Hasil identifikasi dengan pendekatan beberapa karakter makroskopik mengkonfirmasi jamur tersebut sebagai Clitocybe sp. Jamur ini sebelumnya telah dilaporkan memiliki kandungan racun muscarine. Tulisan ini merupakan salah satu dari sedikit publikasi keracunan jamur yang dilengkapi dengan informasi jamur lengkap dan dilengkapi deskripsinya di Indonesia. Studi ini mengindikasikan bahwa diperlukan kehati-hatian dan observasi informasi yang lengkap sebelum mengonsumsi jamur liar yang belum diketahui identitasnya.

References

Blackwell M. The Fungi: 1, 2, 3 ... 5.1 Million Spesies? Am J Bot. 2011;98(3):426–38.

Putra IP, Mardiyah E, Amalia NS, Mountara A. Ragam Jamur Asal Serasah dan Tanah di Taman Nasional Ujung Kulon Indonesia. J Sumber Hayati. 2017;3(1):1–7.

Putra IP, Sitompul R, Chalisya N. Ragam dan Potensi Jamur Makro Asal Taman Wisata Mekarsari Jawa Barat. Al-Kauniyah. 2018;11(2):133–50.

Putra IP, Amelya MP, Veronica S, Kurnianto MS. Fantastic Fungi Around Us: a Case Study of IPB Univeristy Campus Forest. J Pena Sains. 2020;7(2):68–82.

Putra IP, Astuti M. Catatan Beberapa Jamur Liar yang Tumbuh di Sekitar Pemukiman Penduduk. Quagga J Pendidik dan Biol. 2021;13(1):48–59.

Boa E. Wild Edible Fungi: A Global Overview of Their Use and Importance to People. Rome: Food and Agriculture Organization of The United Nations; 2004.

Putra IP, Hafazallah K. Catatan Komunitas Pemburu Jamur Indonesia : Kolaborasi Lintas Profesi dan Generasi Mengenai Etnomikologi Jamur-Jamur Indonesia. Sukabumi: Haura; 2020.

Putra IP. Potensi Beberapa Jamur Pangan Liar yang Bernilai Ekonomi di Pulau Belitong, Provinsi Kepulauan Bangka Belitung. J Wasian. 2020;7(2):121–35.

Lima ADL, Fortes C, Novaes MRCG, Percario S. Poisonous Mushrooms; a Review of the Most Common Intoxications. Nutr Hosp. 2012;27(2):402–8.

Putra IP. Kasus Keracunan Inocybe sp. di Indonesia. In: Department of Biology, Faculty of Science and Technology UINAM, editor. Prosiding Seminar Nasional Biologi. Makassar; 2020.

Putra IP. Scleroderma spp. in Indonesia : Poisoning Case and Potential Utilization. J Sains dan Teknol. 2020;3(2):37–45.

Arora D. Mushrooms Demystified. USA: Teen Speed Press; 1986.

Zosel A, Stanton M. Death Following Ingestion of Clitocybe Species Mushroom. J Clin Toxicol. 2016;53(7):735–6.

Index Fungorum. Clitocybe [Internet]. 2021 [cited 2021 Jan 21]. Available from: http://www.indexfungorum.org/names/Names.asp

Largent DL. How to Identify Mushrooms to Genus I: Macroscopic Features. Eureka: Mad River Press Inc; 1977.

Rokuya I, Yoshio O, Tsugia H. Fungi of Japan. Japan: Yama-Kei Publishers; 2011.

Hermawan R, Imaningsih W, Badruzsaufari. Mushrooms Assumed as Ectomycorrhizal Fungi on South Kalimantan Serpentine Soil. J Mikol Indones. 2020;4(1):149–155.

Bulam S, Ustun NS, Peksen A. The Most Popular Edible Wild Mushrooms in Vezirköprü District of Samsun Province. Turkish J Agric Sci Technol. 2018;6(2):189–94.

White J, Weinstein S, de Haro L, Bedry R, Schaper A, Rumack BH, et al. Mushroom poisoning: A proposed new clinical classification. Toxicon. 2019;157:53–65.

Published
2021-08-30
Section
Articles